Alles over Roomboter
Roomboter
Roomboter ofwel boter is een zuivel product van gekarnde room van melk en mag pas zo heten als het ten minste 82% melkvet bevat.
Boter is een heel oud boeren product en werd lokaal kleinschalig geproduceerd.
Door de economische groei en grotere vraag naar boter in de 19de eeuw word boter industrieel geproduceerd dankzij de uitvinding van centrifuge kan aan die vraag voldaan worden.
Veel mensen weten niet dat de kleur van boter verschilt van wit tot geel.
Dit komt doordat koeien binnen of buiten worden gehouden
Het bewaren van Roomboter
Boter word erg beïnvloed door lucht, temperatuur en licht.
Daarom is het van belang dat boter goed koel en op de juiste manier bewaard word.
Wikkel de boter liefst in aluminiumfolie en bij voorkeur op de minst koude plek in de koelkast.
Bewaar boter niet in koperen, zinken tinnen potten.
In Roomboter bakken
Voor veel mensen heeft bakken in boter de voorkeur ten opzichte van olie omdat het dierlijk vet is in plaat van plantaardig.
Voordeel hiervan is dat boter maar tot 80 graden verwarmt kan worden waardoor uw product minder snel dicht zal schroeien.
Ook geeft boter een mooiere bruine kleur aan uw vlees.
Wacht altijd wanneer u gaat bakken in boter tot de boter niet meer bruist, opdat moment kunt u beginnen met bakken.
Vooral vlees bereid in echte boter is het lekkerst.
Roomboter gezond
Doordat boter een natuurproduct is, is het erg gezond.
Boter bestaat uit vetten die in melk zitten en vrijwel geen lactose bevat.
Ook zit boter vol vitamine A, dit is goed voor uw lichaam vooral de schildklier en bijnier hebben baat bij het eten van roomboter.
Ook werkt boter goed tegen schimmels zoals candida infecties.
Bovendien bevat boter antioxidanten wat preventief werkt tegen kanker.
Roomboter is veel gezonder dan margarine.
Roomboter klaren
Geklaarde boter is melkvet verkregen uit boter, door het scheiden van de vaste bestanddelen en het water van het botervet.
Door geklaarde boter te gebruiken kunt u veel heter bakken zonder dat de boter verbrandt maar u wel de romige smaak houdt.
Ook word door klaren van de boter een van de gezondste type vet die wij kunnen eten in onze voeding geïsoleerd.
Boter klaren is het verwarmen van boter in een schaal die in een pan met warm water hangt. U verwarmt de boter dus in een warm waterbad en laat de boter zachtjes smelten.
Na smelting van boter kunt u de hardere stukjes uit de schaal scheppen.
Wanneer de boter goed warm en gesmolten is ,kunt u het in de pan gieten en bakken maar.
Geklaarde Roomboter
Geklaarde boter heeft een veel langere houdbaarheid dan verse boter.
Mits goed verpakt ongekoeld 9 maanden gekoeld tot wel 15 maanden.
Geklaarde boter heeft een verwaarloosbare hoeveelheid lactose en is daarom acceptabel voor de meeste mensen die een lactose intolerantie of melk-allergie hebben.