Het productieproces
Neem contact op
Hoe wordt roomboter gemaakt?
Aan de hand van wat foto’s vertellen wij u hier graag meer over. Roomboter maken is een proces waarbij verse melk wordt omgezet in een romig en smaakvol product. Voor 1 kilo roomboter is ongeveer 20 liter melk nodig. Het productieproces kan worden gereduceerd tot vier stappen.
De boterbereiding begint met het ontromen van melk, zoals te zien is op de foto. In een centrifuge worden de vetten gescheiden van het vocht. Zo ontstaat room met een vetgehalte van 35-40%.
De room wordt daarna gepasteuriseerd om de kwaliteit en houdbaarheid te garanderen. Daarna begint het karnen: een proces waarbij de vetbolletjes kapot worden geslagen en samensmelten tot boterkorrels.
De boterkorrels worden bij deze derde stap, ook te zien op de afbeelding, gekneed om een stevige, smeuïge en romige structuur te krijgen. Tijdens dit proces wordt het resterende vocht gelijkmatig verdeeld.
Als laatste wordt de boter aangezuurd met melkzuurbacteriën. Dit geeft de boter zijn karakteristieke smaak en aroma. Soms wordt zout of een andere smaak toegevoegd, afhankelijk van het type boter.
Het resultaat? Een heerlijke, natuurlijke roomboter die perfect is voor op brood, in de keuken of om mee te bakken. Proef het zelf!
Markten
– alle locaties
Loods | Veen
Maandag, Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag, Zaterdag, Op afspraak | tot Alleen op afspraak